Ερωτήσεις ασθενών – Κάταγμα σε απονευρωμένο δόντι
1st Aug

2014

Ερωτήσεις ασθενών – Κάταγμα σε απονευρωμένο δόντι

Σεβόμαστε το ιατρικό απόρρητο. Η δημοσίευση των ερωτήσεων και των συνομιλιών στην ιστοσελίδα, γίνεται πάντα μόνο με την άδεια και την σύμφωνη γνώμη των ίδιων των ασθενών.

Giorgos K.

Jun 29th, 7:38pm
Τα απονευρωμένα δόντια απορροφούν φθόριο, που μπορεί μέσω της επιπλέον σκλήρυνσης από το φθόριο και της συνεχούς μείωσης της ελαστικότητας τους λόγω νέκρωσης να τα κάνει ακόμα πιο εύθραυστα; Ευχαριστώ Γιώργος

Medical Dent
Jun 30th, 11:27am
Καλημέρα σας,

Είναι αλήθεια οτι τα απονευρωμένα δόντια, έχουν μικρότερη αντοχή στα κατάγματα σε σχέση με τα ζωντανά δόντια. Η μείωση της ελαστικότητάς τους είναι μια απο τις αιτίες, όχι όμως η κύρια. Γενικά, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι:

1. Η αφυδάτωση της οδοντίνης (της ουσίας που αποτελεί το μεγαλύτερο, εσωτερικό μέρος του δοντιού κάτω από το σμάλτο), κάνει το δόντι πιο εύθραυστο.
2. Η απώλεια μεγάλου μέρους του δοντιού λόγω τερηδόνας.
3. Η ακόμη μεγαλύτερη αφαίρεση οδοντικής ουσίας απο τον οδοντίατρο για να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του δοντιού κατα την απονεύρωση. Όσο περισσότερη οδοντίνη αφαιρείται, τόσο μειώνεται η αντοχή του δοντιού.
4. Η ηλικία του ασθενή. Υπάρχει κόπωση των οδοντικών ιστών με την πάροδο του χρόνου. Κατάγματα συμβαίνουν και σε ζωντανά δόντια, λόγω κόπωσης.
5. Η θέση του δοντιού στο στόμα. Οι μεγαλύτερες δυνάμεις κατα την λειτουργία ασκούνται στους γομφίους, στους προγομφίους και στους κυνόδοντες, ενώ τα πρόσθια δόντια δέχονται πολύ μικρότερες δυνάμεις.
6. Οι παραλειτουργίες που μπορεί κάποιος να έχει, δηλαδή το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, όπου αναπτύσσονται δύναμεις 10 φορές μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές της μάσησης.

Έχει διαπιστωθεί οτι τα ζωντανά δόντια σπάνε κυρίως επάνω απο την γραμμή των ούλων, ενώ τα απονευρωμένα στο μεγαλύτερο ποσοστό βαθιά κάτω απο τα ούλα. Όσο περισσότερο είναι αλλαγμένη η φυσική αρχιτεκτονική του δοντιού λόγω απώλειας των ιστών του, τόσο πιο εύθραυστο γίνεται. Έτσι επιβάλλεται στις περισσότερες περιπτώσεις, τα απονευρωμένα δόντια, ειδικά τα πίσω με μασητική λειτουργία να προστατεύονται με την τοποθέτηση στεφάνης, η οποία αγκαλιάζει και προστατεύει το δόντι.

Όσον αφορά το φθόριο είναι αλήθεια οτι κάνει την αδαμαντίνη και την οδοντίνη πιο σκληρή και ίσως υπάρχει κάποια σχέση με την μείωση της ελαστικότητας, αλλά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που οδηγεί ένα δόντι σε κάταγμα.

Ευχαριστούμε πολύ για την ερώτησή σας. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε.

Giorgos K.
Jun 30th, 11:46am
Σας ευχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες σας, ήταν πολύ χρήσιμες!

Medical Dent
Aug 1st, 12:00pm
Γειά σας κύριε Κ. Μου επιτέπετε να δημοσιεύσω την συνομιλία μας στην ιστοσελίδα της Medical Dent?

Giorgos K.
Aug 1st, 12:40pm
Ναι, με το αζημίωτο φυσικά! Αστειεύομαι, ναι, βεβαίως και μπορείτε, και σας ευχαριστώ για τη συζήτησή μας.

Share This :

Σχόλια

Powered by Facebook Comments

Cresta Social Messenger