Είναι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καλύτερες από τις απλές?
28th Oct

2013

Είναι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καλύτερες από τις απλές?

Όταν πρέπει να διαλέξεις καινούρια οδοντόβουρτσα, μήπως σε πιάνει πονοκέφαλος απο τα τόσα διαφορετικά είδη που υπάρχουν και δεν ξέρεις ποιά? Τώρα τελευταία έχεις και άλλο ένα δίλλημα. Να πάρεις απλή οδοντόβουρτσα ή ηλεκτρική? Καθαρίζει καλύτερα?

Η αλήθεια είναι οτι και οι απλές και οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες καθαρίζουν το ίδιο καλά όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Αν κάποιος κάνει σωστό και αποτελεσματικό βούρτσισμα με την απλή οδοντόβουρτσα, δεν έχει λόγο να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ηλεκτρική.

Ο λόγος που βουρτσίζουμε και χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα είναι για να απομακρύνουμε την λεγόμενη «οδοντική πλάκα» απο την επιφάνεια των δοντιών. Η οδοντική πλάκα είναι ένα σύμπλεγμα μικροβίων και υπολλειμάτων τροφής. Τα μικρόβια έχουν την ικανότητα να προσκολλώνται στις επιφάνειες των δοντιών με ουσίες που παράγουν.

Η οδοντική πλάκα αρχίζει να σχηματίζεται στην περιοχή των δοντιών κοντά στα ούλα. Το σωστό βούρτσισμα αφαιρεί αποτελεσματικά την πλάκα απο την περιοχή κοντά στα ούλα, χωρίς όμως να τα τραυματίζει με υπερβολική δύναμη.

Ακόμη και με την απλή οδοντόβουρτσα λοιπόν, δώσε την κατάλληλη κλίση, περίπου 45 μοίρες προς τα ούλα, ώστε οι ίνες να καθαρίσουν καλά αυτήν την περιοχή. Μετά βάλε το νήμα και καθαρίσε τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια που καμία οδοντόβουρτσα δεν φτάνει, ακόμη και η ηλεκτρική.

Σε ποιές περιπτώσεις είναι καλύτερη η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα?

Οι άνθρωποι που έχουν κάποιο κινητικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα προχωρημένη αρθρίτιδα των χεριών ή άνθρωποι με ειδικές ανάγκες που έχουν μειωμένη δεξιότητα, πραγματικά οφελούνται πολύ απο μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Υπάρχουν επίσης ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με διάφορα σχέδια και χρώματα, ακόμη και με μουσική που κάνουν το βούρτσισμα για τα μικρά παιδιά διασκεδαστικό.

Μικρές συμβουλές

  • Αν έχεις υγιή ούλα, διάλεξε οδοντόβουρτσα με μέση σκληρότητα τρίχας.
  • Αν έχεις περιοχές στο στόμα που τα ούλα έχουν υφίζηση, έχουν δηλαδή «τραβηχτεί», χρησιμοποίησε μαλακή οδοντόβουρτσα για να μην τα τραυματίζεις.
  • Το πρωινό βούρτσισμα κάνε το μετά το πρωινό γεύμα.
  • Αντικατέστησε την οδοντόβουρτσα ή το ανταλακτικό βουρτσάκι της ηλεκτρικής κάθε 3 μήνες.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν είναι κατάλληλη για άτομα με λεπτά και ευαίσθητα ούλα, γιατί προκαλεί τον τραυματισμό τους, με συνέπεια την αποκάλυψη τμήματος της ρίζας, η οποία είναι πιο ευάλωτη στην τερηδόνα και στην ευαισθησία σε κρύο και ζεστό. Ρώτησε τον οδοντίατρό σου.

Share This :

Σχόλια

Powered by Facebook Comments

Cresta Social Messenger