10 λόγοι για να επιλέξετε τα οδοντικά εμφυτεύματα
7th Nov

2013

10 λόγοι για να επιλέξετε τα οδοντικά εμφυτεύματα

Πολλοί άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους έχουν απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών. Κάποιες από τις αιτίες μπορεί να είναι η προχωρημένη τερηδόνα ενός δοντιού, η χρόνια περιοδοντίτιδα που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα ή κάποιο τραύμα.

Οι κλασικές μέθοδοι θεραπείας στις περιπτώσεις απώλειας των φυσικών δοντιών είναι η τοποθέτηση ακίνητης γέφυρας, αν υπάρχουν αρκετά δόντια για την στήριξή της, ενώ αν ο αριθμός των δοντιών που απομένουν δεν επαρκεί, τότε τοποθετείται μια κινητή κατασκευή – οδοντοστοιχία (μασέλα).

Η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης των χαμένων φυσικών δοντιών και άρχισε να εφαρμόζεται από την δεκαετία του ’70. Η ανακάλυψη της ιδιότητας του τιτανίου, του μετάλλου από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα, να ενσωματώνεται στο οστό, έγινε τυχαία από τον χειρουργό ορθοπεδικό Per-Ingvar Brånemark το 1952. Σήμερα, μετά από 40 χρόνια εμπειρίας και μελετών η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι η πρώτη επιλογή στην αποκατάσταση δοντιών που έχουν χαθεί. Χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση μεμονομένων δοντιών, για την αποκατάσταση όλων των δοντιών ή για την βελτίωση της σταθερότητας των κινητών οδοντοστοιχιών. Η χρήση τους μπορεί να γίνει από την ηλικία των 18 που ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του σκελετού, χωρίς ανώτατο όριο ηλικίας.

Τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι:

  1. Στην περίπτωση απώλειας ενός δοντιού ή μικρού αριθμού δοντιών, είναι η πιο συντηρητική μέθοδος θεραπείας, γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα υπόλοιπα φυσικά υγιή δόντια ως στηρίγματα.
  2. Πολλές φορές τα δόντια μπορούν να τοποθετηθούν στα εμφυτεύματα την ίδια στιγμή, στο ίδιο ραντεβού της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων δηλαδή, με θεαματικά αποτελέσματα.
  3. Το οστό των γνάθων στα σημεία που δεν υπάρχουν δόντια συνεχώς απορροφάται και σε περιπτώσεις απώλειας πολλών δοντιών με την πάροδο του χρόνου αυτή η απορρόφηση συμβάλει στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου και στην εικόνα πρόωρης γήρανσης. Τα εμφυτεύματα σταματούν την απορρόφηση του οστού και το διατηρούν ακέραιο.
  4. Η αισθητική εικόνα των τεχνητών δοντιών που τοποθετούνται επάνω σε εμφυτεύματα είναι άριστη, αφού τα δόντια δείχνουν να αναδύονται από τα ούλα όπως ακριβώς τα φυσικά.
  5. Τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων στατιστικά είναι τα υψηλότερα από κάθε άλλη μέθοδο προσθετικής αποκατάστασης.
  6. Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από κάθε άλλη μέθοδο οδοντιατρικής αποκατάστασης. Ουσιαστικά εφόρου ζωής.
  7. Σε περιπτώσεις απώλειας όλων των δοντιών η προβληματική συγκράτηση και κινητικότητα που υπάρχει στις οδοντοστοιχίες και η ταλαιπωρία για τον ασθενή κατά την μάσηση και την ομιλία αποφεύγονται με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων για στήριξη των οδοντοστοιχιών.
  8. Αποφεύγεται επίσης η μειωμένη αντίληψη της θερμοκρασίας, της γεύσης της τροφής λόγω των πλαστικών τμημάτων που καλύπτουν την επιφάνεια του στόματος σε περιπτώσεις οδοντοστοιχιών και ο μηχανικός ερεθισμός και ο τραυματισμός των επιφανειών που καλύπτονται από την οδοντοστοιχία.
  9. Δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης ακίνητων γεφυρών σε ασθενείς με απώλεια όλων των δοντιών και απαλλαγή από τις ενοχλητικές κινητές οδοντοστοιχίες.
  10. Οι ασθενείς μικρότερης σχετικά ηλικίας που αναγκάστηκαν λόγω πρόωρης απώλειας των δοντιών να βάλουν οδοντοστοιχία πολύ νωρίς, αποκτούν αυτοπεποίθηση και βελτιώνεται η ψυχολογία τους με την τοποθέτηση σταθερών δοντιών που τα αισθάνονται σαν δικά τους.

Σήμερα, η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα αποτελεί παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης μέγιστης σημασίας και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και είναι η θεραπεία πρώτης επιλογής σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις αποκατάστασης των χαμένων φυσικών δοντιών.

Share This :

Σχόλια

Powered by Facebook Comments

Cresta Social Messenger