Παρέχουμε στους ασθενείς μας αναισθησία με ενσυνείδητη καταστολή σε περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων, όπως τοποθέτηση εμφυτευμάτων, εξαγωγή έγκλειστων φρονιμιτών, χειρουργικό καθαρισμό κύστεων, σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία με παρουσία αναισθησιολόγου.
Τί είναι η ενσυνείδητη καταστολή?
Η ενσυνείδητη καταστολή (γνωστή ευρέως με τον μη δόκιμο όρο “μέθη”), είναι μια ασφαλής μέθοδος αναισθησίας με ενδοφλέβια χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων απο τον αναισθησιολόγο και παρακολούθηση (monitoring) των ζωτικών λειτουργιών με αναισθησιολογικό εξοπλισμό. Είναι επίσης γνωστή στην βιβλιογραφία ως “ενσυνείδητος καταστολή” (conscious sedation) και “ελαφρά καταστολή” (mild sedation).
Υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με την επιθυμία του ασθενή, να επιλέξουμε το βάθος της αναισθησίας, που ρυθμίζεται εύκολα με τον ρυθμό χορήγησης του φαρμάκου:
1. Κατάσταση ύπνου με μηδενική αντίληψη απο τον ασθενή (Disassociation). Ο ασθενής βρίσκεται είτε σε φυσικό ύπνο είτε σε κατάσταση σημαντικής ψυχικής-διανοητικής χαλάρωσης και κατά την οποία ενώ μπορεί να επικοινωνεί με διαύγεια, έχει περιορισμένη αντίληψη και αδιαφορία για τα συμβαίνοντα στο χώρο (εσωστρέφεια) δηλαδή πλήρη αποσύνδεση από το περιβάλλον (disassociation). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει ότι έχει σχέση με την επέμβαση και ως εκ τούτου να μη θυμάται σχεδόν τίποτα από το χειρουργείο. Αυτό σε συνδυασμό με την κλινικώς εμφανή ψυχική ευφορία που αισθάνεται έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να μην καταγράφει καμία δυσάρεστη εμπειρία από το χειρουργείο.
2. Κατάσταση βαθειάς χαλάρωσης (Deep relaxation) με δυνατότητα επικοινωνίας με τον γιατρό και αντίληψη των γεγονότων αλλά χωρίς ανάμνηση (ο ασθενής δεν θυμάται τί έγινε).
3. Σημαντική χαλάρωση με αντίληψη και επικοινωνία με τον γιατρό, αλλά χωρίς πόνο και ταλαιπωρία.
Με την ενδοφλέβια καταστολή δεν καταστέλλονται η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία, γι’αυτό έχει υψηλό δείκτη ασφαλείας, ακόμη και για πολύωρες επεμβάσεις, τεκμηριωμένο επιστημονικά.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκοσμίως μια στροφή στην υιοθέτηση παρόμοιων μεθόδων και τούτο διότι παρέχουν:
- Μέγιστη αναισθησιολογική ασφάλεια
- Απουσία μετεγχειρητικών συμπτωμάτων
- Αμεση επιστροφή στις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις
- Όχι δυσάρεστη εμπειρία
- Κατάργηση της νοσηλείας (ακόμα και της ημερήσιας νοσηλείας)
- Λιγότερες προεγχειρητικές εξετάσεις
- Μείωση των επιπλοκών
- Επέμβαση σε ασθενείς που δεν μπορουν να δεχθούν ολική αναισθησία
- Σημαντική μείωση του κόστους
Μπορούν να χειρουργηθούν ασθενείς με σημαντικά προβλήματα υγείας όπως σοβαρή υπέρταση, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, αναπνευστικά, καρδιολογικά και άλλα συστηματικά νοσήματα, πολύ μικρά παιδιά ή υπερήλικες. Η απουσία ζωτικής καταστολής και βιολογικής καταπόνησης (stress) επιτρέπει τον περιορισμό των εξετάσεων προεγχειρητικού ελέγχου σε σχέση με αυτές που απαιτούνται στις μεθόδους γενικής αναισθησίας.
Η απουσία μετεγχειρητικών συμπτωμάτων (αδυναμία, ναυτία κ.λ.π.) που παρατηρούνται στην γενική αναισθησία, επιτρέπει την άμεση επιστροφή στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
Ποιές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με ενσυνείδητη καταστολή ή σε συνδιασμό με τοπική αναισθησία?
Δεν συνίσταται η πραγματοποίηση μεγάλων επεμβάσεων, όπως τοποθέτηση 10 – 12 εμφυτευματων ταυτόχρονα στην άνω και κάτω γνάθο με τοπική και μόνο αναισθησία. Και αυτό διότι ακόμη και αν ο ασθενής δεν πονάει, καταγράφει αρνητικά βιώματα, έχει αντίληψη του χρόνου, ανησυχεί για την έκβαση του χειρουργείου, αισθάνεται άβολα, φοβάται και συνήθως περιγράφει την όλη κατάσταση ως μεγάλη ταλαιπωρία. Όχι σπάνια ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σημαντικές μεταβολές στην αρτηριακή πίεση π.χ. υπέρταση ή σημαντική πτώση (καταπληξία ή collapsus), ταχυκαρδία ή αρρυθμία κλπ.
Ποιά είναι η διαφορά της απλής τοπικής αναισθησίας από την “τοπική αναισθησία με ενσυνείδητη καταστολή”?
Στην τοπική αναισθησία με ενσυνείδητη καταστολή ο ασθενής βρίσκεται σε φυσικό ύπνο ή σε σημαντική ψυχική-διανοητική χαλάρωση και ευφορία. Οτιδήποτε βιώνει, το βιώνει θετικά και με ευχάριστη ανάμνηση. Δεν ανησυχεί για την έκβαση του χειρουργείου και για την ακρίβεια δεν το σκέφτεται καν (αποσύνδεση από το περιβάλλον). Οι περισσότεροι ασθενείς θυμούνται τις στιγμές της επέμβασης ως μία ευχάριστη εμπειρία.
Παράλληλα, στην ενσυνείδητη καταστολή υπάρχει περιορισμένη αντίληψη του χρόνου με συνέπεια ο ασθενής να θεωρεί ότι η όλη διαδικασία κράτησε λίγα λεπτά της ώρας ενώ στην πραγματικότητα ήταν 2-3 ώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το τέλος της επέμβασης το εκλαμβάνουν ως αρχή.
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την ψυχική ηρεμία και ασφάλεια που προσφέρει αυτή η μέθοδος αφού δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να συνομιλεί με τον γιατρό του.
Είναι γεγονός ότι πολλοί ασθενείς φοβούνται την χειρουργική επέμβαση, ακόμη και την τοποθέτηση ενός μόνο εμφυτεύματος ή μια εξαγωγή έγκλειστου φρονιμίτη και θα ήθελαν να τους χορηγηθεί ολική αναισθησία, αλλά φοβούνται τις πιθανές παρενέργειες. Άλλοι ασθενείς αποκλείονται από την ολική αναισθησία γιατί αντιμετωπίζουν κάποιο, συνήθως όχι σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η ενσυνείδητη καταστολή αποτελεί μοναδική ασφαλή διέξοδο σε αυτές τις περιπτώσεις.