Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν δεν φροντίζετε τα δόντια σας! (Μέρος 2)
20th Mar

2014

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν δεν φροντίζετε τα δόντια σας! (Μέρος 2)

6. Διαβήτης

Είναι γνωστό στους οδοντίατρους ότι οι ασθενείς με διαβήτη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από περιοδοντίτιδα. Η σχέση των δύο όμως είναι αμφίδρομη. Η κακή στοματική υγεία είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη, κυρίως λόγω της ύπαρξης φλεγμονής. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι σε ασθενείς με διαβήτη και περιοδοντίτιδα, όταν επιτευχθεί σταθεροποίηση της τελευταίας, ελέγχεται καλύτερα και ο διαβήτης.

Πηγή: Annals of Periodontology, 1998; Diabetes Care, 2010; Diabetes and Metabolism Journal, 2012; Journal of Applied Oral Science, 2013

7. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Τα άτομα με περιοδοντική νόσο έχουν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ). Αυτό καθιστά την κακή στοματική υγεία πιο ισχυρό προγνωστικό παράγοντα της ΧΝΑ από την υψηλή χοληστερόλη.

Πηγή: American Journal of Kidney Disease, 2008; Journal of Periodontology, 2010

8. Καρδιακά νοσήματα

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της ουλίτιδας και  περιοδοντίτιδας και των καρδιακών νοσημάτων, με κοινό χαρακτηριστικό την ύπαρξη φλεγμονής.

«Η βελτίωση της στοματικής υγείας πιθανόν μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου», ήταν το συμπέρασμα μιας από τις μελέτες. «Η περιοδοντική νόσος, η οποία προκαλείται από τα παθογόνα βακτήρια του στόματος, μπορεί να συμπεριληφθεί ως ένας από τους πολλούς παράγοντες κινδύνου των καρδιακών νοσημάτων», κατέληξε μια άλλη μελέτη.

Πηγή: Journal of General Internal Medicine, 2008; Current Opinion in Nephrology and Hypertension, 2010

9. Επιπλοκές κύησης

Η ουλίτιδα προσβάλει το 60 – 75 % των εγκύων. Η κακή στοματική υγεία της εγκύου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος του νεογέννητου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο πιθανοί μηχανισμοί για αυτό: η ύπαρξη φλεγμονής στο στόμα και τα παθογόνα βακτήρια που μπαίνοντας στην κυκλοφορία του αίματος από το στόμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του πλακούντα.

Η ασφαλής περίοδος για οδοντιατρική θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη είναι το 2ο τρίμηνο. Σε περίπτωση που σχεδιάζεται εγκυμοσύνη, θα πρέπει να γίνει μια προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Πηγή: Journal of Clinical Nursing, 2010; Ginekologia Polska, 2012; Dental Clinics of North America, 2013

10. Καρκίνος στόματος

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι ισχυρότεροι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στόματος. Οι μελέτες επι του θέματος δείχνουν ότι η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται και με τον στοματικό καρκίνο, λόγω της σχέσης των δύο με τον ιό θηλωμάτων του ανθρώπου HPV, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ένα μεγάλο ποσοστό καρκινωμάτων του στόματος.

Πηγή: Dental Update, 2010; South Asian Journal of Cancer, 2012; Cancer Prevention Research, 2013 

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν δεν φροντίζετε τα δόντια σας! (Μέρος 1)

Share This :

Σχόλια

Powered by Facebook Comments

Cresta Social Messenger