Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν δεν φροντίζετε τα δόντια σας! (Μέρος 1)
13th Mar

2014

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν δεν φροντίζετε τα δόντια σας! (Μέρος 1)

Δεν αφιερώνετε και πολύ χρόνο στην φροντίδα των δοντιών σας? Πάνω απο τους μισούς Έλληνες δεν χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα και μόνο 1 στους 5 βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα. Άρα δεν είστε μόνος.

Αλλά ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας οτι η φροντίδα των δοντιών και των ούλων, δεν σας προφυλάσσει μόνο απο την τερηδόνα και την κακή αναπνοή. Η καθαριότητα του στόματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή γενική υγεία του οργανισμού.

Οι οδοντίατροι συνιστούν βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, χρήση νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και προληπτικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αν δεν ακούσετε την συμβουλή τους, θα έχετε τερηδόνες στα δόντια σας σίγουρα, αλλά και 10 ακόμη πράγματα, κάποια απο αυτά πιο συνηθισμένα και άλλα πιο σπάνια.

1. Ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα

Τα ούλα σας δεν θα πρέπει να ματώνουν, ούτε να είναι πρησμένα και κόκκινα. Όσοι έχετε παρατηρήσει κάτι τέτοιο να ξέρετε οτι έχετε ουλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των ούλων, η οποία οφείλεται στα μικρόβια που υπάρχουν στα υπολείμματα τροφών και στην πέτρα που είναι προσκολλημένη στα δόντια σας.

Αν η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί η φλεγμονή να προχωρήσει στο οστό που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών και να το κάνει να απορροφηθεί, με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση της κινητικότητας και την απώλεια των δοντιών. Η φλεγμονή του στηρικτικού οστού των δοντιών ονομάζεται περιοδοντίτιδα.

Πηγή: American Academy of Periodontology; Clinical Calcium, 2012

2. Απώλεια των δοντιών

Σε απώλεια δοντιού μπορεί να οδηγήσει και η προχωρημένη τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα.

3. Κακοσμία του στόματος

Η κακή αναπνοή ή “χαλίτωση”, όπως ονομάζεται, μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, αλλά στην πρώτη θέση είναι η κακή υγιεινή του στόματος και των δοντιών. Τα υπολείμματα τροφών που μένουν στο στόμα, αρχίζουν να αποσυντίθενται και να μυρίζουν. Όσο λιγότερο βουρτσίζετε, τόσο πιο πολλά μικρόβια αναπτύσσονται και προκαλούν δυσοσμία.

Επίσης κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο βαθιές αυλακώσεις στην επιφάνεια της γλώσσας, οι οποίες βοηθούν στην κατακράτηση μικροβίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την δυσοσμία. Αν έχετε τέτοιες βαθιές αύλακες στην γλώσσα, συνίσταται μετά το βούρτσισμα των δοντιών να καθαρίζετε και την γλώσσα με ειδικά ξέστρα που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία.

Πηγή: Internal and Emergency medicine, 2011; International Journal of Oral Science, 2012; Nursing Research, 2013

4. Γεροντική άνοια

Σε μία μελέτη που έγινε σε οίκους ευγηρίας στην Αμερική, βρέθηκε οτι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και της άνοιας. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.468 ανθρώπους για 18 χρόνια και παρατήρησαν οτι, μεταξύ των ατόμων που ακόμη είχαν τα φυσικά τους δόντια, αυτοί που δήλωσαν οτι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά, είχαν 22% – 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, απο αυτούς που δήλωσαν οτι βουρτσίζουν 3 φορές την ημέρα.

Πηγή: Journal of the American Geriatrics Society, 2012;

5. Πνευμονία

Τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα μας, συνεχώς τα εισπνέουμε και στους πνεύμονές μας. Αυτό για έναν υγιή άνθρωπο δεν είναι πρόβλημα. Σε έναν οργανισμό όμως με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν χάος. Μια μεγάλη μελέτη, έδειξε άμεση σχέση μεταξύ κακής στοματικής υγείας και ενδονοσοκομιακής πνευμονίας. Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της εμφάνισης πνευμονίας κατά 40%.

Πηγή: Annals of Periodontology, 2003; Journal of Periodontology, 2013

 Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν δεν φροντίζετε τα δόντια σας! (Μέρος 2)

Share This :

Σχόλια

Powered by Facebook Comments

Cresta Social Messenger