2014
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο εδώ.
Δές το βίντεο αυτοεξέτασης εδώ.
Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί σχετικά συχνή μορφή καρκίνου, η οποία ευθύνεται για 200,000 θανάτους σε όλο τον κόσμο ετησίως. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55), αλλά τα κρούσματα μεταξύ νεαρών ατόμων (κάτω των 40) έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, η πλειοψηφία (περίπου τα δύο τρίτα) των ασθενών είναι άντρες, αλλά το ποσοστό των γυναικών παρουσιάζει προοδευτική αύξηση.
Το κάπνισμα κυρίως και η κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελούν τους σπουδαιότερους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πιο πρόσφατα έχουν ενοχοποιηθεί οι ιοί HPV, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν επίσης το κύριο αίτιο για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του κάτω χείλους κυρίως υπεύθυνη είναι η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο στόμα, είναι όμως συχνότερος στη γλώσσα, στο έδαφος του στόματος και στο κάτω χείλος. Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρκίνος του στόματος αναπτύσσεται σε προϋπάρχουσες προκαρκινικές βλάβες. Οι βλάβες αυτές εμφανίζονται συνήθως ως λευκές (λευκοπλακία) και ερυθρές (ερυθροπλακία) περιοχές του βλεννογόνου του στόματος ή ως αλλοιώσεις του χείλους (ακτινική χειλίτιδα). Η έγκαιρη διαπίστωση και ορθή αντιμετώπιση αυτών των πρόδρομων μορφών καρκίνου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του στόματος.
Η κλινική εικόνα του καρκίνου του στόματος ποικίλλει. Συνήθως παρατηρούνται ελκώσεις («πληγές») που δεν επουλώνονται και διογκώσεις (πρηξίματα, σπυριά, όγκος στο στόμα) με ανώμαλη ή ελκωμένη επιφάνεια. Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, ο καρκίνος του στόματος δεν προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς συχνά αγνοούν την ύπαρξη του προβλήματος. Προοδευτικά μπορούν να εμφανιστούν πόνος, αιμορραγία, δυσφαγία, περιορισμένη κινητικότητα της γλώσσας ή των γνάθων και διογκώσεις των λεμφαδένων του τραχήλου. Εαν αφεθεί αθεράπευτος, ο όγκος εξαπλώνεται μεταστατικά σε άλλα όργανα του σώματος.
Τόσο ο καρκίνος του στόματος όσο και οι προκαρκινικές βλάβες μιμούνται κλινικά την εικόνα άλλων στοματικών παθήσεων, όπως λοιμώξεις, μηχανικοί ερεθισμοί, αλλεργικές αντιδράσεις, αυτοάνοσες νόσοι, κ.ά. Ως γενική αρχή, βλάβες στο στόμα, ειδικότερα έλκη, που δεν επουλώνονται εντός δύο εβδομάδων μετά την απομάκρυνση πιθανών τοπικών αιτίων πρέπει να εξετάζονται μικροσκοπικά. Η οριστική διάγνωση των προκαρκινικών βλαβών και του καρκίνου του στόματος απαιτεί βιοψία και ιστοπαθολογική εξέταση.
Οι προκαρκινικές βλάβες του στόματος πρέπει να αφαιρούνται παράλληλα με τη διακοπή των πιθανών αιτίων (κάπνισμα, οινόπνευμα), η οποία μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Η θεραπεία του καρκίνου του στόματος είναι συνήθως χειρουργική με ή χωρίς συνδυαστική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί θεραπευτικά ο καρκίνος του στόματος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ίασης. Συνεπώς, επιβάλλεται η στοματολογική εξέταση όλων των ατόμων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στα πλάισια του προγράμματος: “Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος“, διοργανώνει στην Αθήνα ενημερωτική ημερίδα σχετική με το θέμα.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στις 09.00 στο ξενοδοχείο Novotel.
Ακόμη περισσότερη ενημέρωση στην ιστοσελίδα που έχει φτιαχθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό: http://www.oralcancer.gr