ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ;
1st Aug

2013

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ;

Η ανατολή των πρώτων παιδικών δοντιών είναι για όλους ένα χαρούμενο γεγονός! Τα περισσότερα παιδάκια αποκτούν τα πρώτα τους δοντάκια σε ηλικία 6 μηνών, αρχίζοντας με τους κάτω και άνω κεντρικούς τομείς. Στα πρώτα χρόνια της ζωής, τα 20 παιδικά δοντάκια εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο στο στόμα, μέχρι περίπου την ηλικία των 3. Πολύ συχνά τα παιδιά γίνονται ευερέθιστα, χάνουν την όρεξή τους και βγάζουν περισσότερο σάλιο. Μπορεί να εμφανίσουν ακόμη και πυρετό, εξάνθημα και διάρροια. Σε αυτήν την περίπτωση συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Τα παιδικά δοντάκια είναι πολύ σημαντικά!
Τα παιδικά δοντάκια κινδυνεύουν απο την τερηδόνα, απο την στιγμή της εμφάνισής τους στο στόμα. Η τερηδόνα στα μωρά και στα μικρά παιδιά προσβάλει συχνότερα τα μπροστινά δόντια και είναι γνωστή ως «τερηδόνα του μπιμπερό» ή «σύνδρομο του μπιμπερό». Πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή των παιδικών δοντιών και να οδηγήσει στην εξαγωγή τους.

Με την ανάπτυξη των παιδικών δοντιών αναπτύσσονται και τα οστά των γνάθων και δημιουργείται επαρκής χώρος για να ανατείλουν τα μόνιμα δόντια. Αν τα πρώτα δοντάκια χαθούν πρόωρα, μπορεί το παιδί να μην έχει χώρο για τα μόνιμα και να χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία. Τα καλά νέα είναι οτι η τερηδόνα προλαμβάνεται.

Αναπτύξτε καλές συνήθειες στα παιδιά απο νωρίς!

 • Αρχίστε να καθαρίζετε το στόμα του μωρού μετά το γάλα, σκουπίζοντας τα ούλα με μια μαλακή, υγρή γάζα.
 • Όταν ανατείλουν τα πρώτα δοντάκια , βουρτσίζετε με μικρού μεγέθους οδοντόβουρτσα και νερό. Υπάρχουν βουρτσάκια που τοποθετούνται στο δάχτυλο του γονιού.
 • Σε παιδιά άνω των 2 ετών, βουρτσίζετε με μικρή παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με φθόριο εως 500 ppm σε μικρή ποσότητα (στο μέγεθος μπιζελιού). Προσέχετε να μην καταπίνουν τα παιδιά την οδοντόκρεμα, αλλά να την φτύνουν.
 • Συνεχίστε να βοηθάτε τα παιδιά μέχρι να είστε σίγουροι οτι μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους. Απο την στιγμή που μεταξύ των δοντιών υπάρχουν επαφές, θα πρέπει να αρχίσετε να καθαρίζετε με οδοντικό νήμα.

Η πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο!

Όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα παιδικά δοντάκια, πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρο. Η αμερικανική οδοντιατρική ομοσπονδία (ADA) συνιστά τον οδοντιατρικό έλεγχο στους πρώτους 6 μήνες απο την ανατολή των πρώτων δοντιών, αλλά όχι αργότερα απο τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.

Στο πρώτο ραντεβού στον οδοντίατρο ελέγχεται η φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά δημιουργεί και αίσθημα άνεσης απο νωρίς. Για να έχετε καλύτερες συνθήκες :

 • Προτιμήστε τις πρωινές ώρες, όταν το παιδί είναι ξεκούραστο και συνεργάσιμο.
 • Κρατήστε όποιες φοβίες ή ανησυχίες έχετε για τον εαυτό σας. Τονίστε τα θετικά.
 • Μην χρησιμοποιείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο ως απειλή ή εκφοβισμό.
 • Μην δωροδοκείτε τα παιδιά με σκοπό να πάνε στον οδοντίατρο.
 • Κάντε διάλογο με το παιδί πριν την πρώτη επίσκεψη για να μην έχει τον φόβο του άγνωστου. Να ξέρει τι να περιμένει.

Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος:

 • Θα ελέγξει για τραυματισμούς του στόματος ή άλλα τυχόν παθολογικά ευρήματα και τερηδόνα των δοντιών.
 • Θα σας πεί αν το παιδί έχει κίνδυνο ανάπτυξης τερηδόνας.
 • Θα καθαρίσει τα δόντια του παιδιού αν χρειάζεται και θα σας μάθει πολλά χρήσιμα πράγματα για την καθημερινή στοματική φροντίδα.
 • Θα σας πεί αν χρειάζεται λήψη φθορίου, αν το παιδί έχει κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και δεν λαμβάνει φθόριο απο άλλες πηγές, όπως το νερό.

Μην ξεχνάτε οτι τα παιδιά θαυμάζουν και έχουν ως πρότυπο τους γονείς. Προστατέψτε τα, δίνοντάς τους το καλό παράδειγμα!

 

Share This :

Σχόλια

Powered by Facebook Comments

Cresta Social Messenger