2014
Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη νοστιμιά του ωμού κρεμμυδιού και σας αρέσει το σκόρδο, αλλά απο την άλλη ξέρετε οτι θα κουβαλάτε την μυρωδιά τους όλη μέρα?
Το πρόβλημα με τις τροφές όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι οτι περιέχουν καυστικά έλαια με έντονη οσμή, τα οποία μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες και διαφεύγουν απο το στόμα με την εκπνοή.
Ευτυχώς υπάρχουν και τροφές που μπορούν να κρύψουν προσωρινά την άσχημη αναπνοή. Προσωρινά, μέχρι να μπορέσετε να γυρίσετε σπίτι και να καταπολεμήσετε την αληθινή αιτία της κακοσμίας – τα βακτήρια του στόματος.
– Μαϊντανός. Είναι ίσως το πιο γνωστό βότανο κατά της κακοσμίας του στόματος. Επίσης αποτελεσματικά είναι η μέντα, η κανέλλα, ο κόλιανδρος, ο δενδρολίβανος και ο ευκάλυπτος.
– Πράσινο τσάυ. Περιέχει κατεχίνες, ισχυρά αντιοξειδοτικά κατά των βακτηρίων.
– Γιαούρτι. Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι, βοηθούν στην καταπολέμηση της κακοσμίας.
– Μήλα και αχλάδια. Βοηθούν μέσω της αύξησης της ροής και της ποσότητας του σάλιου στο στόμα, το οποίο αποκαθιστά την φυσική ισορροπία του μικροβιακού περιβάλλοντος στο στόμα.
– Πορτοκάλι, πεπόνι και μούρα. Περιέχουν βιταμίνη C κατά της ουλίτιδας, η οποία επίσης μπορεί να είναι πιθανή αιτια κακοσμίας.
– Σέλινο, καρότο και αγγούρι. Βοηθούν στην άυξηση της ροής του σάλιου, αλλά και με τον μηχανικό καθαρισμό του στόματος, όπως και άλλα τραγανά ωμά λαχανικά.
– Ξηροί καρποί. Όπως με τα φρούτα και τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, καθαρίζουν τις επιφάνειες των δοντιών από τροφές που προκαλούν κακοσμία.
– Τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Καλύπτουν την κακοσμία και αυξάνουν την ροή του σάλιου στο στόμα.
ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΚΑΛΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
Όλες οι παραπάνω τροφές είναι προσωρινές λύσεις για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Η βασική αιτία της κακής αναπνοής είναι τα βακτήρια του στόματος που βρίσκονται σε τερηδονισμένα (χαλασμένα δόντια), στα υπολείματα τροφών και στην πέτρα στην επιφάνεια των δοντιών και στα ούλα στην ύπαρξη ουλίτιδας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το καλό βούρτσισμα, η χρήση νήματος για καθαρισμό των μεσοδόντιων χώρων και ο καθαρισμός της πέτρας από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε 6 μήνες συνήθως.
Εαν υπάρχουν βαθειές πτυχώσεις στην γλώσσα σας, καθαρίζετέ την μαζί με κάθε βούρτσισμα των δοντιών με ειδικά ξέστρα που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία. Μέσα στις πτυχές αναπτύσσονται βακτήρια που προκαλούν κακοσμία.
Εαν παρόλα αυτά η κακή αναπνοή παραμένει, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές αιτίες, όπως πέτρες στις αμυγδαλές ή αμυγδαλόλιθοι, περιοδοντίτιδα, ιγμορίτιδα, προβλήματα του γαστρεντερικού κ. α.