2013
Ο Αλέξανδρος Κιμιωνής σε συνέντευξη στο Axia plus για τα οδοντικά εμφυτέυματα.
Τί προεγχειρητικός έλεγχος χρειάζεται;
Αυτό εξαρτάται απο την περίπτωση και είναι στην κρίση του ιατρού. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι αναγκαίο να γίνει μια πανοραμική ακτινογραφία των γνάθων. Κάποιες φορές χρειάζεται να γίνει πιο λεπτομερής έλεγχος με μια αξονική τομογραφία, αλλά όχι πάντα. Εαν υπάρχουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι ελεγχόμενα. Για παράδειγμα αν κάποιος πάσχει απο διαβήτη, πρέπει οι τιμές του σακχάρου να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
Μπορεί ο οργανισμός να απορρίψει το εμφύτευμα;
Τα εμφυτεύματα δεν προκαλούν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το τιτάνιο, το μέταλλο απο το οποίο κατασκευάζονται, είναι βιολογικά απόλυτα συμβατό με τον οργανισμό. Δεν έχει αντιγόνα και δεν αναγνωρίζεται απο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού ως ξένο σώμα. Υπάρχουν διάφορες αιτίες αποτυχίας των εμφυτευμάτων στην φάση της ενσωμάτωσης με το οστό. Τα κύτταρα των ούλων πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα απο τα κύτταρα του οστού. Έτσι, κάποιες φορές τα κύτταρα των μαλακών ιστών αποικίζουν πρώτα την επιφάνεια του εμφυτεύματος πριν προλάβουν τα κύτταρα του οστού να δημιουργήσουν δεσμό με το εμφύτευμα. Συμβαίνει δηλαδή η λεγόμενη μη «οστεοενσωμάτωση». Πρόκειται για διαφορετική βιολογική συμπεριφορά των ιστών της περιοχής και όχι για ανοσολογική αντίδραση, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης οργάνων.
Πόσο διαρκεί η περίοδος επούλωσης;
Εξαρτάται. Τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στην άνω γνάθο χρειάζονται περίοδο ενσωμάτωσης 4 μηνών, ενώ στην κάτω γνάθο 3 μηνών, αν ο ασθενής έχει επαρκή όγκο οστού. Εαν δεν υπάρχει αρκετό οστό για να υποδεχθεί το εμφύτευμα, τότε πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί, το οποίο μπορεί να γίνει με διάφορες χειρουργικές τεχνικές, που απαιτούν διαφορετικούς χρόνους. Έτσι κάποιες φορές χρειάζεται 1 χρόνος, μερικές φορές και περισσότερό, για να ολοκληρωθεί μια θεραπεία με εμφυτεύματα.
Μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει αμέσως στις υποχρεώσεις του;
Ναί, συνήθως όταν πρόκειται για 1 – 2 εμφυτεύματα, ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε περιπτώσεις τοποθέτησης 10 – 12 εμφυτευμάτων για αποκατάσταση ολόκληρου του στόματος, το κύριο πρόβλημα του ασθενή είναι το πρήξιμο. Σίγουρα, αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται 4 – 5 μέρες ξεκούραση κατ’ οίκον. Στην πρώτη περίπτωση πόνος συνήθως δεν υπάρχει μετεγχειρητικά ή είναι πολύ λίγος την πρώτη μόνο ημέρα. Στην δεύτερη περίπτωση είναι πιο έντονος, αλλά ανεκτός και εύκολα ελέγχεται με παυσίπονα.
Τί φροντίδα χρειάζεται το εμφύτευμα;
Κάθε εμφύτευμα χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και διατήρηση άψογης στοματικής υγιεινής από τον ασθενή. Εμείς υπενθυμίζουμε και προσκαλούμε τον ασθενή κάθε 6 μήνες για επανέλεγχο της κατάστασης των ούλων γύρω από το εμφύτευμα, όπως και για ακτινογραφικό έλεγχο του περιεμφυτευματικού οστού, όταν χρειάζεται.
Ποιά εμφυτεύματα να διαλέξουμε ;
Σήμερα, υπάρχουν πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν εμφυτεύματα. Την επιλογή πρέπει να κάνει ο ιατρός, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες των διαφόρων συστημάτων εμφυτευμάτων για να επιλέξει το κατάλληλο για την κάθε περίπτωση. Υπάρχουν 5 – 6 εταιρείες εμφυτευμάτων που έχουν πλήρη γκάμα προσθετικών εξαρτημάτων και εμφυτευμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία σε κάθε κλινική περίπτωση. Όλα τα εμφυτεύματα σήμερα μπορούν να τοποθετηθούν και να ενσωματωθούν στο οστό. Η διαφορά όμως είναι στην μετέπειτα προσθετική αποκατάστασή τους. Τα προσθετικά μέρη των εμφυτευμάτων (τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για να τοποθετηθούν τα τεχνητά δόντια επάνω στα εμφυτεύματα) πρέπει να δίνουν πολλές επιλογές και λύσεις στον ιατρό για κάθε κλινική περίπτωση.
Οδοντικά εμφυτεύματα – Μύθος και πραγματικότητα (Μέρος 1)