Οδοντικά εμφυτεύματα – Μύθος και πραγματικότητα (Μέρος 1)
5th Jun

2013

Οδοντικά εμφυτεύματα – Μύθος και πραγματικότητα (Μέρος 1)

Ο Αλέξανδρος Κιμιωνής σε συνέντευξη στο Axia plus για τα οδοντικά εμφυτέυματα.

Τί είναι η οδοντιατρική εμφυτευματολογία;

Η οδοντιατρική εμφυτευματολογία είναι σύγχρονη μέθοδος θεραπείας σε περιπτώσεις απώλειας ενός ή περισσότερων δοντιών. Με την βοήθεια των οδοντικών εμφυτευμάτων μπορούν να αποκατασταθούν μεμονωμένα δόντια, αλλά και περιπτώσεις με απώλεια περισσότερων ή και όλων των δοντιών. Τα εμφυτεύματα μας βοηθούν επίσης στην βελτίωση της σταθερότητας κινητών ολικών οδοντοστοιχιών σε ηλικιωμένους ασθενείς. Τα τελευταία 25 – 30 χρόνια η εμφυτευματολογία είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη μέθοδος της οδοντιατρικής. Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε επίσης με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία 10 – 15 χρόνια. Ολοένα και περισσότερα οδοντιατρεία προτείνουν αυτήν την επιλογή και όλο και πιο πολλοί ασθενείς είναι ενήμεροι και την αναζητούν. Εγώ θα συμβούλευα τους ασθενείς αυτούς, όταν επιλέγουν μια μέθοδο θεραπείας με εμφυτεύματα και τον θεράποντα χειρουργό, να ενδιαφερθούν να μάθουν πόσο προβλέψιμο είναι το τελικό αποτέλεσμα στην δική τους περίπτωση.

Υπάρχει εγγύηση της θεραπείας με εμφυτεύματα;

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται σχετικά με το πόσο εγγυημένη είναι η επιτυχία των εμφυτευμάτων. Πιστεύω οτι στην ιατρική δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτή είναι μια εμπορική προσέγγιση, που είναι καλό να αποφεύγεται στην κλινική πράξη. Γενικά στην ιατρική χρησιμοποιείται η στατιστική μελέτη. Πιο σωστό είναι ο ασθενής να ενδιαφέρεται για τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων παγκοσμίως, όπως και για το πόσο προβλέψιμη και δοκιμασμένη είναι η συγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας που του προτείνεται, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Καλό είναι επίσης να γνωρίζει την εμπειρία και την κατάρτιση του θεράποντα ιατρού. Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πρέπει ο ασθενής να κάνει στον ιατρό του πριν αποφασίσει να προχωρήσει στην θεραπεία.

Ποιά είναι η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων;

Έχω ακούσει ασθενείς να μου διηγούνται περιπτώσεις φίλων ή συγγενών τους που προχώρησαν σε τοποθέτηση εμφυτευμάτων τα οποία απέτυχαν και στην συνέχεια τους εξηγήθηκε οτι «ο οργανισμός απέρριψε το εμφύτευμα». Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται απο τιτάνιο, ένα μέταλλο που είναι βιολογικά απόλυτα συμβατό με τον οργανισμό. Όταν η θεραπεία είναι καλά προσχεδιασμένη, εφαρμόζεται σωστά σε όλα της τα στάδια και υπάρχει καλή φροντίδα των εμφυτευμάτων απο τον ασθενή και τακτικός προληπτικός επανέλεγχος απο τον ιατρό, τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Γενικά, η στατιστικές σε όλο τον κόσμο δείχνουν οτι κατά την περίοδο της οστεοενσωμάτωσης (αυτή είναι η περίοδος που χρειάζεται για να γίνει σταθερός δεσμός μεταξύ του εμφυτεύματος και του οστού), η αποτυχία των εμφυτευμάτων είναι μεταξύ 2 – 4%. Η επόμενη κρίσιμη περίοδος είναι ο πρώτος 1 χρόνος μετά την φόρτιση των εμφυτευμάτων (φόρτιση είναι η τοποθέτηση της προσθετικής κατασκευής, δηλαδή των τεχνητών δοντιών επάνω στα εμφυτεύματα). Στατιστικά, στον πρώτο αυτό χρόνο αποτυγχάνει περίπου το 1% των εμφυτευμάτων. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν απώλειες. Μέχρι σήμερα όλες οι στατιστικές μελέτες που υπάρχουν είναι σε βάθος 15 ετών. Οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο είναι σύμφωνοι οτι όταν υπάρχει καλός προσχεδιασμός (μέγεθος εμφυτεύματος, όγκος του διαθέσιμου οστού, καλή κατάσταση των ούλων γύρω απο το εμφύτευμα κ.α.) και καλή συντήριση απο τον ασθενή όσον αφορά την στοματική υγιεινή, η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι εφόρου ζωής.

Μπορεί να απορροφηθεί το οστό γύρω από ένα εμφύτευμα;

Η τοποθέτηση εμφυτεύματος όχι μόνο δεν οδηγεί σε απορρόφηση του οστού, αλλά αντίθετα σταματάει την απορρόφηση που συμβαίνει μετά την απώλεια των δοντιών. Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν οτι η γνάθος σιγά σιγά ατροφεί στο σημείο που έχει χαθεί κάποιο δόντι. Όπως συμβαίνει με όλα τα όργανα στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και το οστό των γνάθων, ατροφεί όταν δεν υπάρχει λειτουργία εκεί που λείπουν δόντια. Κάθε χρόνο απορροφάται περίπου μισό χιλιοστό οστού. Το εμφύτευμα σταματάει αυτήν την απορρόφηση, επειδή αποκαθιστά την λειτουργία αυτής της περιοχής της γνάθου. Έτσι, η θεραπεία με εμφυτεύματα, εκτός απο την άνεση και την λειτουργικότητα που προσφέρει στον ασθενή, δίνοντας του την δυνατότητα μιας σταθερής, ακίνητης και αισθητικής αποκατάστασης, προλαμβάνει και σταματά την απώλεια του οστού των γνάθων σε βάθος χρόνου.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων;

Όταν μιλάμε για περιπτώσεις απώλειας ενός δοντιού, το πλεονέκτημα του εμφυτεύματος είναι οτι δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα υγιή διπλανά δόντια για να στηρίξουν μια γέφυρα – δηλαδή, είναι μια θεραπεία που σέβεται και διατηρεί τους υγιείς ιστούς. Σε περιπτώσεις ασθενών με απώλεια όλων των δοντιών οι οποίοι φορούν ολική οδοντοστοιχία, το πλεονέκτημα είναι οτι εαν η οδοντοστοιχία στηριχτεί σε εμφυτεύματα, βελτιώνεται πάρα πολύ η σταθερότητά της και η αίσθηση των ασθενών κατά την μάσηση και λειτουργία. Εκτός αυτού, πολλοί ασθενείς με ολικές κινητές οδοντοστοιχίες μπορούν με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων να έχουν μία ακίνητη γέφυρα στο στόμα τους, αντί της κινητής οδοντοστοιχίας. Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, το κόστος της θεραπείας με εμφυτεύματα μειώνεται όλο και περισσότερο. Οι κανόνες που ίσχυαν πριν απο 20 – 25 χρόνια έχουν αναθεωρηθεί. Σήμερα ξέρουμε οτι δεν χρειάζεται ο μεγάλος αριθμός εμφυτευμάτων (14 – 18 εμφυτεύματα) για αποκατάσταση ολόκληρου του στόματος με ακίνητες γέφυρες, αλλά οτι  8 – 10 εμφυτεύματα είναι αρκετά και το αποτέλεσμα προβλέψιμο. Κατά την γνώμη μου, κάθε άνθρωπος που θέλει το καλύτερο για τον εαυτό του και τον ενδιαφέρει η καλή του εμφάνιση, η αισθητική και η αυτοπεποίθησή του, πρέπει να γνωρίζει για τις δυνατότητες της θεραπείας με εμφυτεύματα.

Είναι ακριβή η θεραπεία με εμφυτεύματα;

Εξαρτάται απο την οπτική γωνία, δηλαδή με τί συγκρίνουμε, ποιά είναι τα οφέλη σε βάθος χρόνου. Η οδοντιατρική είναι ελεύθερο επάγγελμα μέσα σε ελεύθερη αγορά. Σε σύγκριση με τις τιμές κάποιων χωρών όπως π.χ. Αμερική, Γερμανία, Αγγλία κ.τ.λ., οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ο λεγόμενος «οδοντιατρικός τουρισμός» στην χώρα μας, η οποία είναι γνωστό οτι είναι απο τους πιο όμορφους τουριστικούς προορισμούς. Άρα, δεν είμαι σύμφωνος οτι είναι τόσο πια ακριβή η θεραπεία με εμφυτεύματα. Όταν μιλάμε για παροχή υπηρεσίας υγείας, το κόστος των υλικών δεν μπορεί να παίζει μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής. Οι οδοντίατροι δεν είναι έμποροι. Δεν πουλάνε εμπόρευμα, αλλά προσφέρουν την παροχή υπηρεσίας υγείας που λέγεται θεραπεία με εμφυτεύματα. Για να είναι σε θέση να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία, χρειάζεται να έχουν την απαραίτητη οργάνωση – κατάλληλη επιπλέον εκπαίδευση του ιατρού, των βοηθών, του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου και την κατάλληλη υποδομή και τεχνολογία στο ιατρείο. Η θεραπεία με εμφυτεύματα στην Ελλάδα είναι σε προσιτές τιμές. Σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να φαίνεται ακριβή, αλλά στην ουσία είναι και θέμα των προτεραιοτήτων που θέτει ο καθένας – η υγεία των δοντιών του ή κάτι άλλο; Άλλωστε, η αποκατάσταση της υγείας του στόματος μπορεί να γίνει προτεραιότητα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μετά απλά να δίνεται προσοχή και φροντίδα για να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Έτσι, από αυτήν την οπτική γωνία βλέπουμε οτι σε βάθος χρόνου η θεραπεία με εμφυτεύματα δεν είναι ακριβή, πολύ περισσότερο όταν ξέρουμε όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε πριν. Η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι μια επένδυση στην υγεία μας και μπορεί να γίνει μια φορά και έπειτα απλά να διατηρείται το αποτέλεσμα. Η τιμή μπορεί να μην είναι τόσο χαμηλή σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους θεραπείας, αλλά είναι τελικά ακριβή;

Οδοντικά εμφυτεύματα – Μύθος και πραγματικότητα (Μέρος 2)

 

Share This :

Σχόλια

Powered by Facebook Comments

Cresta Social Messenger