Advanced – PRF  (A – PRF)

Η Medical Dent παρέχει πλέον στους ασθενείς μια καινοτόμο τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα στην οδοντιατρική, αλλά και σε άλλους τομείς της ιατρικής, η οποία επιτρέπει την συλλογή ινώδους πλούσιου σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Fibrin – PRF) απο τον ίδιο τον ασθενή μέσω της φυγοκέντρησης μικρής ποσότητας του αίματος του.  Το ινώδες έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αυξητικούς παράγοντες και αυξάνει την ταχύτητα και την ποιότητα επούλωσης των ιστών ενώ μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο.

Το Advanced – PRF  (A – PRF) είναι τεχνολογία δεύτερης γενιάς που επιτρέπει την συλλογή του ινώδους πλούσιου σε αιμοπετάλια χωρίς την χρήση πρόσθετων μέσων, όπως αντιπηκτικών και βόειας θρομβίνης, που χρησιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι χρησιμοποιείται μόνο το αίμα του ασθενή, χωρίς κίνδυνο μεταφοράς ασθενειών ή εμφάνιση αλλεργιών λόγω των πρόσθετων παραγόντων.

Εικ. 1 Μεμβράνες ινώδους πλούσιου σε αιμοπετάλια

Η διαδικασία είναι απλή. Μετά απο την αιμοληψία γίνεται η φυγοκέντρηση του αίματος του ασθενή για μερικά λεπτά. Μετά την φυγοκέντρηση τα αιμοπετάλια του αίματος απελευθερώνουν πολλές πρωτείνες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (growth factors – TGF-B, PDGF, VEGF, EGF) και κυτοκίνες (cytokines). Ο ρόλος των αυξητικών παραγόντων είναι να επιταχύνουν την επούλωση των ιστών ενώ επίσης προσελκύουν τα βλαστοκύτταρα του οργανισμού, τα οποία παράγουν νέο ιστό. Λόγω της φυγοκέντρησης αυξάνεται η συνολική συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και έτσι παράγουμε ένα ισχυρό «κοκτέιλ» παραγόντων που μας βοηθά να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα, λιγότερες επιπλοκές, λιγότερο πόνο και οίδημα, ταχύτερη επούλωση των εμφυτευμάτων και των οστικών μοσχευμάτων.

Το A – PRF χρησιμοποιείται στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και στις αναπλάσεις των γνάθων με οστικά μοσχεύματα αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων και των μοσχευμάτων. Επίσης χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις ανύψωσης του εδάφους του ιγμορείου, στην περιοδοντολογία, αλλά και για αισθητικές παρεμβάσεις στο δέρμα του προσώπου (Μεσοθεραπεία).

Βοηθά μετά απο εξαγωγές δοντιών και φρονιμιτών στην εξάλειψη της επιπλοκής που ονομάζεται «ξηρό φατνίο», η οποία χαρακτηρίζεται απο μόλυνση της πληγής και έντονο μετεξακτικό πόνο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ A – PRF:

 • Εύκολη, γρήγορη και οικονομική διαδικασία
 • Χρησιμοποιεί μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενή, εξαλείφοντας την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών
 • Αυξάνει την ταχύτητα επούλωσης
 • Αυξάνει την επιτυχία των οδοντικών εμφυτευμάτων και μοσχευμάτων
 • Μειώνει τον πόνο και τις λοιμώξεις

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την θεραπεία με A – PRF ή αν είναι κατάλληλη για εσάς, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για ραντεβού.

Σχετικά άρθρα: Οδοντικά εμφυτεύματα – Μύθος και πραγματικότητα (Μέρος 1)

 

Autologous Dentin Grafting

Μετά απο την απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών το οστό των γνάθων ατροφεί και μειώνεται σε όγκο. Έτσι για να είναι δυνατή η τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων χρησιμοποιούμε διάφορα είδη μοσχευματικών υλικών για να αποκαταστήσουμε τον χαμένο όγκο οστού. Μέχρι σήμερα πέρναμε οστό απο τον ίδιο τον ασθενή ή χρησιμοποιούσαμε οστικά υλικά ζωικής, ανθρώπινης απο δότη ή συνθετικής προέλευσης.

Μέχρι σήμερα μετά απο μια εξαγωγή, το δόντι ή τα δόντια πετάγονταν ως άχρηστα αντικείμενα. Το αυτόλογο μόσχευμα οδοντίνης (Autologous Dentin Graft) είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει την μετατροπή των δοντιών του ασθενή σε μόσχευμα, μετά την εξαγωγή τους.

Τα δόντια αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους απο την ουσία οδοντίνη, η οποία έχει σχεδόν την ίδια σύσταση με το ανθρώπινο οστό. Έτσι μετά απο την διάτμηση των δοντιών σε μικρά κομμάτια και μετά τον χημικό καθαρισμό και απολύμανση τους με ειδικά υγρά, παράγουμε ένα αυτόλογο μόσχευμα, το οποίο λόγω της υψηλής μηχανικής του σταθερότητας αποκαθιστά τον χαμένο όγκο οστού της γνάθου. Έτσι αποφεύγουμε την λήψη οστικού μοσχεύματος απο τον ασθενή που σημαίνει επιπλέον χειρουργικό τραύμα, όπως επίσης και την χρήση ξένων υλικών που είναι υποδεέστερα και αυξάνουν σημαντικά πολλές φορές το συνολικό κόστος για τον ασθενή.

Dentin Grafting

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ ΟΔΟΝΤΙΝΗΣ:

 • Φυσικό αυτόλογο μόσχευμα
 • Περιέχει αυξητικούς παράγοντες
 • Γρήγορη επούλωση
 • Χωρίς κίνδυνο απόρριψης και μεταφοράς ασθενειών
 • Χωρίς επιπλέον χειρουργικό τραύμα για λήψη οστικού μοσχεύματος
 • Μειώνει σημαντικά το κόστος  για τον ασθενή

 

Cresta Social Messenger